Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané nápoje z lihovin pocházejí pravděpodobně z Ameriky koncem 16. století. Tady též vznikl pro tyto nápoje název COCKTAIL, česky v překladu kohoutí ocas. Původ názvu můžeme hledat v kohoutích zápasech, tehdy v Americe velice oblíbených. Aby kohouti dostali správnou bojovnou náladu, přimíchával se jím do krmení alkohol. Bojovně naladění kohouti pak vysoko a hrdě zdvihali své ocasy. Když si pak "drsní" mužové Ameriky začali míchat nápoje, aby se jako kohouti rozohnili, vžil se pojem cocktail i pro tyto nápoje. Smyslem přípravy míchaných nápojů dnes není podnícení bojové nálady, ale dosažení dokonalé harmonie zrakové, vonné a chuťové, která lidským smyslům přinese co největší požitek. Toho lze docílit mícháním nejen alkoholických náipojů, ale i ovocných šťáv, sirupů, mléka apod. s celou řadou přísad. Variabilita miíchaných nápojů umožňuje jejich tvůrci dát do přípravy kus vlastního tvůřčího umu, ovlivnit výslednou chuť nápoje, i když ho připravuje podle známé receptury.